SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Tävling

Att tävla är ju ett bra sätt att testa framstegen man gör under träningarna men framförallt ha roligt och få ägna mer tid åt sporten man håller på med. Vi uppmuntrar barn och ungdomar att tävla.

 

Varje säsong finns det oftast ett par hemmatävlingar i Sportarenan arrangerade av Frölunda Badminton samt tävlingar arrangerade av övriga föreningar i Göteborgstrakten på olika spelnivåer och alla åldersklasser U9-U17.  För de spelarna som satsar på sin badminton så deltar Frölunda Badminton med spelare och ledare på de större nationella tävlingarna samt även internationellt.

 

Det finns följande tävlingsnivåer i ungdomstävlingar:

 

Nivå 1 Lokala/distriktstävlingar, nybörjartävlingar eller de som skall spela sin första tävling utanför klubben. Tävlingen avgörs under en dag. Vid minst 2 finalplatser så måste spelaren gå upp och spela minst nivå 2.

 

Nivå 2 Öppen för alla utom topp 10 på sverigerankingen i sin åldersklass, avgörs under 1-2 dagar beroende på antal deltagare.

 

Nivå 3 Öppen för alla spelare, avgörs under 1-2 dagar beroende på antal deltagare.

 

Nivå 4-6 Tävlingsspecifika bestämmelser för deltagande

 

Anmälan till tävlingarna sätts upp på anslagstavlan utanför klubbens kansli i Sportarenan. Där anmäler man sig och i vilken klass man vill spela. På vissa tävlingar kan man spela dubbel eller mixed med en kompis (från sin egen eller annan klubb) i samma åldersklass, anmäls på samma lista. Har man ingen att spela med men gärna vill spela dubbel eller mixed så kan man anmäla sig ”öppen” och då kan man få spela med någon från någon annan klubb som man lottas ihop med.

När anmälningstiden går ut några veckor innan tävlingen anmäls klubbens deltagare till respektive tävlingsarrangör.

Avgiften för tävlingen faktureras i efterhand av klubben.

Skulle du eller ditt barn vilja vara med på en tävling som inte sätts upp på anslagstavlan? Kontakta Sara Järup i god tid innan sista anmälningsdag. Maila sara.jarup@essity.com. Ange namn, klass, gren (singel/dubbel/mixed) och vilken tävling det gäller. Som rubrik för mailet skriver ni Anmälan till tävling. Alla anmälningar till tävlingar måste gå via klubben, ni kan inte anmäla själva.

 

Åldersgränser Säsongen 2023-2024
Senior        2004-

U19 födda 2005-2006
U17 födda 2007-2008
U15 födda 2009-2010
U13 födda 2011-2012
U11 födda 2013-2014
U9   födda 2015 eller senare

Kostnad
De flesta tävlingsarrangörer väljer att följa Göteborgs badmintonförbunds rekommendationer gällande startavgifter. Efter tävlingens slut så skickar arrangerade klubb ut en faktura till Frölunda badminton, varpå vi som klubb fakturerar ut tävlingskostnaderna till respektive enskild spelare. 

Licens:
För att få delta i en badmintontävling måste man ha en licens. Anmäler man sig till en tävling så skapar klubben en licens. I licensen ingår en idrottsförsäkring hos Folksam:
https://www.badminton.nu/forforeningen/idrottsforsakring/

 

Licensavgift säsongen 22/23 är satt till följande av Svenska Badmintonförbundet:

Licensavgifter säsongen 2022-2023

Senior-/veteranlicens (födda 2003 och tidigare) 325 kr
U19 (födda 2004-2005) 325 kr
U17 och U15 (födda 2006-2009) 225 kr
U13 (födda 2010-2011) 150 kr
U11, U9 (födda 2012-) 100 kr

 

W.O
Vid de fallen där man måste lämna W.O (walkover/återbud) till en tävling har arrangerande klubb rätt att ta ut en startavgift pga av administrativt arbete. Sker detta så kommer Frölunda Badminton att fakturera den kostnaden till berörd spelare.  

Tips inför tävling

Ditt barn behöver oftast hjälp och stöttning under tävlingen och det är du som förälder som följer med och gör detta. På vissa tävlingar finns det tränare på plats som stöttar föräldrar och coacher barnen under match men det finns inte möjlighet för klubben att skicka tränarna till alla tävlingar.

På en tävling gäller följande:

Speltider för ert barn hittar ni enklast på http://badmintonsweden.tournamentsoftware.com/

Klicka er fram till tävlingen ert barn skall spela. Observera att matchtiderna är preliminära eftersom man inte kan starta en ny match förrän den tidigare är färdigspelad, ibland kan det vara lite före eller efter utsatt tid. Tänk på att anlända till hallen i god tid, så att barnet hinner värma upp.

Alla matcher ropas upp i turordning (när det finns en ledig bana) med spelare och bana.

Matchen är bäst av tre set, det gäller att komma först till 21 poäng (med två poängs marginal) för att vinna ett set. Poäng på varje boll, den som vinner poängen är den som servar. Första gången en av spelarna kommer till 11 poäng tar man en liten paus för vatten. Spelarna byter sida efter ett färdigspelat set. I en tre-sets match byter de också sida första gången en av spelarna kommer till 11 poäng i set 3.

Det finns inga domare, utan barnen dömer själva på sin sida planen om bollar är ute eller inne. Du som förälder/åskådare/coach får inte säga till om bollen var inne eller ute. Vet spelarna inte hur bollen gick, spelar de om den. Under pågående boll pratar du inte med ditt barn. Vill du coacha och komma med tips gör du det mellan seten. Självklart får du i lugn ton mellan bollarna berömma ditt barn (typ ”bra”, ”fint spel”).

En tävling börjar normalt sett med poolspel. Ditt barn spelar i en pool med två eller tre andra spelare. Alla möter alla i poolen och ettan och tvåan i poolen går vidare till slutspel. I slutspelet är det utslagning, vinner man går man vidare, förlorar man är tävlandet slut för denna gången.

Som spelare i en tävling är man också siffervändare. Siffervändaren skall hålla koll på poängställningen, fylla i matchprotokollet och lämna det till tävlingssekretariatet.  Siffervändaren är ingen domare och hen skall heller inte tycka något om huruvida en boll var ute eller inne. Hur vet jag när mitt barn är siffervändare? Under poolspelet stannar vinnaren av matchen kvar och är siffervändare under nästa match på banan. Under slutspelet stannar förloraren av matchen kvar och är siffervändare under nästa match på banan.

Som förälder kan det vara extra bra att tänka på att se till att barnet äter mellan matcherna och dricker ordentligt, ta med vattenflaska. Arrangerande klubbar brukar ordna med i alla fall en enklare servering under tävlingsdagen.

 
vi stödjer Frölunda
Snabblänkar